lauantai 26. toukokuuta 2018

IETM avaa silmät ja antaa perspektiiviä koko maailman taidekentästä ja sen tilasta


Kiinnostuin IETM järjestettävästä verkostoitumistapahtumasta, joka järjestettiin Portugalin Portossa 26.4-29.4.18. En kuitenkaan vielä uskaltautunut matkaan, mutta uteliaisuuttani halusin kuulla kokemuksia tapahtumassa olleelta tanssin ammattilaiselta Lotta Kaarlalta. Verkostoitumistapahtuma vaikutti niin mielenkiintoiselta, että päätin jakaa kokemukset muidenkin luettavaksi. Josko meitä rohkaistuisi ensi kerralla matkalle vähän useampi.

Porto, Portugali

Mitä sä odotit tältä tapahtumalta?

-Mun odotukseni opintomatkalle oli Porton aurinko, paljon ihmisiä ympäri maailmaa, uusia kohtaamisia ja paljon keskusteluja mielenkiintoisten aiheiden ympärillä.  Ei mulla varsinaisesti ollut minkäänlaisia tavoitteita, sillä en oikeastaan tiennyt tarkemmin tapahtuman luonteesta tai toteutuksesta etukäteen.

Mikä on IETM?

-IETM on kansainvälinen esittävän taiteen ammattilaisille suunnattu verkostoitumistapahtuma. (Siitä tulee mieleen Kiertoliike, mutta isommassa ja laajemmassa kontekstissa.) Esittävän taiteen käsitteen alle kuuluvat niin vapaa kenttä kuin instituutiot ja eri toimijat kentältä kuten tuottajat, esiintyjät, teatterinjohtajat yms. Tapahtuman tavoitteena on ihmisten kohtaaminen ja verkostoituminen tasavertaisesti sekä tuoda taidealojen ihmisiä yhteen kansainvälisesti. IETM:n kuuluu noin 500 rekisteröitynyttä jäsentä yli 50 eri kaupungista.


Tapahtuma järjestetään kaksi kertaa vuodessa (keväällä ja syksyllä) vaihtuvassa paikassa Euroopassa. Ensimmäisen kerran se on järjestetty Pariisissa vuonna 1981. Tällä kertaa tapahtuma järjestettiin Portugalissa Portossa yhteistyössä paikallisten taiteen tekijöiden kanssa. Siellä oli samaan aikaan käynnissä kuukauden pituinen monipuolinen DDD -tanssifestari. Oli kiva käydä iltaisin katsomassa esityksiä.

Iltaesitys ravintolassa nimeltään Galeria de Paris

Mitä kautta sä osallistuit IETM tapahtumaan?

-Tanssin Tiedotuskeskuksella oli sinne haku. Meitä lähti eri puolilta Suomea kolmen henkilön porukka ja kaksi Tanssin Tiedotuskeskuksen työntekijää. Meille kustannettiin matkat ja majoitus, osallistumismaksu 100e kustannettiin itse. Tapahtumaan voi osallistua myös yksityishenkilönä tai kaveriporukalla esim. hakea inspiraatiota, ehkä myös mahdollisia kollegoita, tuleviin teoksiin. Osallistuminen ei edellytä jäsenyyttä. Siellä oli paljon suomalaisia, toiset ensimmäistä kertaa ja jotkut jo kokeneempia konkareita.

Oliko siellä jokin teema?

-Joo teemana oli Other Centers, vapaasti suomennettuna toiset keskukset. Mulle se käsite laajeni tapahtuman myötä, mitä keskuksilla tarkoitetaan. Ne voi olla yhteisöjä, kyliä, alistetussa asemassa olevia ihmisiä jne.


Teeman ympärille rakentui ohjelma keskustelu- ja luentopohjaisista työpajoista, joita oli tarjolla aamusta iltaan.


Useat luennot järjestettiin Porton yliopiston tiloissa


Millä perusteella valitsit työpajat, joihin osallistuit?

-No se olikin tosi vaikeeta, kun moni työpaja meni päällekkäin ja siis ohjelmaa oli ihan aamusta iltaan saakka. Sieltä nettisivuilta pystyi etukäteen katsoa työpajoja ja suunnitella oman aikataulunsa. Siellä pystyi tekemään profiilinkin itselleen valmiiksi, katsella ketä muita oli tulossa ja mahdollisesti ottaa kontaktia jo etukäteen. Ne työpajat valikoitu oman kiinnostuksen mukaan.

Ensimmäisenä päivänä kiinnostavin aihe oli immersiivinen esitys ja yleisön osallistaminen. Viisi eri naista eri puolilta maailmaa kertoi omista tai ryhmänsä immersiivisistä teoksistaan ja kohtaamisistaan yleisön kanssa. Toinen päivä alkoi kahden paikallisen artistin Ana Rochan ja Jorge Goncalvesin opastamana Porton kaupungin taiteilijoiden maailmaan. He kertoivat Porton vapaan kentän haasteista, rahoituksesta ja omista teoksistaan. Pääsimme kurkistamaan paikkoihin, joissa he olivat toteuttaneet erilaisia residenssejä viime vuosina, mm. yksityisessä Gentlemans Club, vapaapalokunnan virkistyssalissa ja paikallisessa taidekahvilassa. Toisena päivänä oli myös hyvin mielenkiintoinen luento siitä, miten pienemmissä kylissä ja kaupungeissa on toteutettu yhteisöllistä taidetta, joka on yhdistänyt ihmisiä yli kieli-, kulttuuri- ja sukupolvirajojen. Kolmannen päivän parasta antia oli luento, jossa kerrottiin yhteistyöstä maiden sisällä, maiden välillä ja maailman laajuisesti. Oon kiinnostunut siitä, miten tanssitaidetta voisi viedä ympäristökuntiin ja paikkoihin, joissa ei sitä heti ajattele olevan. Semmoinen yhteisöllisyys kiinnostaa, et miten ihmiset löytää toisensa.


Mitä sä koit saavas tästä tapahtumasta?

-Ideoita tuli todella monia niin omaan taiteelliseen työhön, yhdistystoimintaan ammattilaisten parissa, yhteistyökuvioihin läheltä ja kaukaa, kansainvälisyyteen ja lisäkoulutus mahdollisuuksiin Euroopassa. Ideoita ja parannusehdotuksia tuli myös tapahtuman tuottamiseen sekä järjestämiseen liittyen. Sain myös uusia ystäviä. Siellä oli hyvä ilmapiiri; avoin, kiinnostunut ja välitön. Ihmisiä oli helppo lähestyä ja aloittaa keskustelu. Siellä oli just sellainen tasavertainen olo ihmisten välillä. Kaikki oli tosi hyvällä tuulella ja Porto oli ihana, aurinkoinen ja taiteellinen kaupunki. Todellakin suosittelen tapahtumaa kaikille taiteilijoille ja tuottajille taidealasta riippumatta. Lähtisin uudestaan vaikka ihan omakustanteella. Tapahtuma avaa silmät ja antaa perspektiiviä koko maailman taidekentästä ja sen tilasta. Senkin voi valita haluaako pysyä anonyyminä vai tutustua sataan uuteen ihmiseen.

Seuraavan kerran tapahtuma on 1.11 Munich, Saksassa. Lisää tietoa löytyy IETM nettisivuilta. https://www.ietm.org/


Kirjoittanut: Tuija Touhunen

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti