perjantai 20. maaliskuuta 2020

Kiertoliike osa 2/3 -Tanssitaiteilija etätyössä



Tämä kirjoitus kuvaa 7 henkilön etätyöskentelyä yhden ihmisen näkökulmasta. Prosessin kuvaus toisen henkilön näkökulmasta voisi olla aivan erilainen ja nostaa esille eri asioita kyseisestä työskentelystä jo aiheen laajuuden (Aktivismi ilmastokriisin aikana -Mitkä ovat tanssin ammattilaisen keinot kestävään huomiseen) vuoksi.

Taustaa

Torstai 12.3.

Olen avantosaunalla Lempäälässä. Saunalla puidaan kollektiivisesti koronavirusta ja sen mahdollisia vaikutuksia ja toimenpiteitä. Kotiin päästyäni luen otsikot suurten yleisötapahtumien peruuntumisesta. Tuolloin ajattelin vielä toiveikkaana, ettei se tule vaikuttamaan Kajaanin Kiertoliikkeeseen.

Perjantai 13.3.

Saan soiton, että Kiertoliike tapahtuma ei toteudu suunnitellusti ja ajankohta siirtyy. Pohdimme vaihtoehtoja taiteilijoiden osalta, toteuttaisimmeko työskentelyn kuitenkin ja millä tavoin. Päätämme tehdä eräänlaisen ihmiskokeen ja työskennellä etänä kotiresidenssissä teemalla tanssitaiteilija etätyöläisenä. Tämä sopii temaattisesti myös tämän vuoden ohjelmaankin. Päätöksen jälkeen olen vielä jonkin aikaa pettynyt siihen, ettei alkuperäistä suunnitelmaa pystytä toteuttaa. Sellaista mihin olen tottunut; näkemään työkaverini fyysisesti, kohtaamaan kehollisesti, tutustumaan, jakamaan. Pikkuhiljaa alan hyväksyä tilanteen ja sitä myöten uusi työtapa alkaa tuntua kiinnostavalta, uudenlaiselta, jännittävältä ja innostavalta.

Prosessi alkaa

Maanantai 16.3.

Teemme virtuaaliryhmän ja aloitamme etätyöskentelyn tietokoneen välityksellä klo: 10. Meitä on 7 henkilöä videoyhteyden äärellä sekä kaksi henkilöä alustamassa työskentelyä. Alku on vähän hämmentynyttä ja tunnustelevaa. Mitenkäs tästä nyt olisi hyvä edetä? Todetaan olosuhteet, todetaan tapahtuman siirtyminen. Joillekin varsinainen osallistuminen tapahtumaan syksyllä on vielä epätodennäköistä. Palaamme yhteisten tammikuun muistiinpanojen äärelle ja alamme saada kiinni langoista, joista voisi työskentelyä jatkaa näin etänä. Tämä on hämmentävää; nähdä osa videon välityksellä, toisilta tyhjä ruutu nettiyhteyksien yms. vuoksi ja säätää äänien kanssa. Miten olla vuorovaikutuksessa? Pitää olla tosi läsnä ja keskittyä kuunteluun, nyökytellä ja näyttää peukkua.

On jo vierähtänyt tovi ja ihmisiä alkaa väsyttää näyttöpäätteen äärellä oleminen. On myös hankala huomioida jokainen keskustelussa. Olen vaitonaisena ja yritän vain sopeutua kaikkeen tähän, luovuus ja ideointi ei nyt oikein kuki. Pidämme pienen tauon ja jatkamme yhdessä jakaen kokemuksia aiemmista työskentelyistä kestävän kehityksen osalta. Esille nousee muutamia yhteisiäkin mielenkiinnon kohteita. Lisää linkkejä jaetaan katsottavaksi, luettavaksi ja pohdittavaksi etänä.













Kuva: Tauolla työparin kanssa.


Toisen ruutusession jälkeen olen todella väsynyt. Taustalla on myös vähän säätöä toimivasta alustasta ja nettiyhteyksistä. Ulkoilen, otan päiväunet ja syön. Jatkan linkkien parissa etänä ruutuun tuijottamista ja istumista miettien, missä on kehollisuus?

Loppupäivästä palaamme yhdessä ruudun ääreen. Jaamme kokemuksen tästä väsyttävästä ja hitaasta työtavasta. Haluamme muutakin, ulos, vähemmän kuormittavaa. Alamme ideoida työskentelyä, ulostuloa ja työtapaa etätyöskentelylle. Voisiko ulostulo olla jokin peli tai tehtäviä tai rasteja yms. Päädymme jakautumaan kahden ja kolmen henkilön ryhmiin kiinnostavien aihealueiden myötä. Päätämme toimia seuraavana aamupäivänä pienryhmissä ja iltapäivästä kokoonnumme koko ryhmällä ruudun ääreen. Oma mielenkiintoni tässä kohtaa on hitaus / hidastaminen.

Tiistai 17.3.

Kokoonnumme kolmen henkilön pienryhmällä ruudun ääreen klo: 10. Teknisten ongelmien ja osittain pätkivän nettiyhteyden aikana puimme vallitsevaa tilannetta yhteiskunnassamme ja sen vaikutusta meihin ja tähän työskentelyyn. Yksilön hyvinvoinnin pois rajaaminen Kiertoliikkeen ohjelmasta alkaa tuntua absurdilta ja herättää halun kapinoida. Haluamme työskennellä hitauden parissa ja tehdä harjoituksia ilman laitteita. Sovimme seuraavanlaisen ohjelman: Teemme meditaatioharjoituksen (ohjatun linkin kautta) kukin tahoillamme, jonka otsikko on hengitys (kesto n.15min). Tämän jälkeen kukin tahoillaan tekee autenttista liikettä 15 min. Sen jälkeen lähdetään ulos ja haahuillaan luonnossa/metsässä 15 min, jonka jälkeen kirjoitetaan ulkona kynällä paperille tajunnanvirtatekstiä 15 min. Jaetaan tekstit sähköpostiin (uudelleen) kirjoittaen ja tavataan yhteisesti pienryhmässä iltapäivällä ruudun äärellä.













Kuva: Havainto kevään ensimmäisistä joutsenista ulkona haahuillessa.


Työskentely tuntuu mielekkäämmältä, kehollisemmalta ja kevyemmältä kuin eilen. Ulkoilu saa ajatukset virtaamaan ja mielen paremmalle tuulelle, etenkin kun on ensin vähän hengitellyt ja laskeutunut vastaanottavaiseen tilaan. Prosessoin ajatusta hitaudesta, että se on aina suhteessa johonkin. Hidastaminen avaa tilaa.

Kokoonnumme koko ryhmän kesken loppupäivästä yhteen jakamaan pienryhmissä käytyä työskentelyä ja hahmottelemme mahdollista kokonaisuutta. Keskustelemme myös tästä meneillään olevasta kotiresidenssissä työskentelystä, millaista on olla prosessissa, joka kuitenkin välillä keskeytyy sähköposteista ja puheluista ja töiden peruutuksista ja monesta muusta tekijästä/arkielämän pyörteistä. Työtapa on kuitenkin tuntunut tänään hyvältä ja jatkamme tulevana päivänä osittain samoissa ryhmissä, osittain eri ihmisten kesken yhden yhteisen tehtävän tiimoilta ja loppupäivästä keräännymme yhteen.

Keskiviikko 17.3.

Aloitan aamun työt menemällä metsään. Tehtävänä on samoilla siellä 20min ja kirjoittaa tajunnanvirtaa 20min. Koirastani on tullut työparini. Tehtävän jälkeen huomaan hengitykseni hidastuneen, ikään kuin olisin paremmin asettunut itseeni, kehooni. Olen nojannut puuta vasten kirjoittaessani, kiinnostunut puiden rungoista ja epätasaisesta maastosta. Huomaan myös, miten koirani tutkii ympäristöä jatkuvasti eri aisteja hyödyntäen.





















Kuva: Hengittämistä lähimetsässä.


Tapaamme samalla pienryhmällä ruudussa ja jaamme aamun itsenäistä työskentelyä. Tajunnanvirtatekstit alkavat yhdistyä. Tekstit ikään kuin keskustelevat keskenään, niistä huomaa yhteyden. Samalla myös tutustun tekstin kirjoittajaan. Tutustun ajattelun tapaan, kokemuksiin ja kirjoittajan ympäristöön. Keskusteluissa esiin nousee empatia, mitä kaikkea tietoa tanssitaiteilijalla on, jota voitaisiin hyödyntää yhteiskunnassa, kosketus, kehollinen oleminen ja vuorovaikutus, läsnäoleva kuunteleminen.

Tapaamme koko ryhmällä. Asiat alkavat toistua ja linkittyä. Miten tanssitaiteilijuutta voitaisiin hyödyntää yhteiskunnassa vielä enemmän? Miten voitaisiin vahvistaa ja voimaannuttaa taiteilijoiden identiteettiä, jotta kytköksiä yhteiskuntaan ja yhteistyöhön eri alojen välillä voisi tapahtua enemmän?

Alan olla jo aika pyörällä päästä. Asiat liittyvät toisiinsa, mutta miten konkretiaa ja kirkastusta… Huomiselle laadimme suunnitelman, jossa kokoonnumme aamulla yhdessä ruudun ääreen ja keskustelemme ulostulosta.

Torstai 19.3.

Aamulla olen todella väsynyt. Eilen olin vielä pitkään ylikierroksilla ja ajatukset poukkoilivat yhteiskunnan tilanteen äärellä, prosessissa ja oman tilanteeni pohtimisessa tämän kevään osilta. Kehossa on sellainen olo, että on juossut maratonin, aivot laukanneet kellonympäri ja selviytymistila on asetettu päälle. Tuntuu, että tarvitsisi välipäivän. No, toisaalta tämän jälkeen on taas tyhjää. Pieni puristus vielä…ja taas mennään.






















Kuva: Palaverissa


Tapaamme yhdessä ruudun ääressä koko ryhmällä klo:10. Työskentelyä on ollut seuraamassa ja tarvittaessa fasilitoimassa Auri Ahola ikään kuin prosessin ulkopuolelta. Olen kokenut sen todella tärkeäksi ja hyödylliseksi ja olen kiitollinen, että sellainen on järjestetty tämän vuoden työskentelyyn. Auri asuu Inarissa ja kertoo meille arjestaan siellä. On ihana kuunnella, miten elämä tapahtuu luonnon kiertokulun mukaan, luonnon olosuhteiden sanelemana ja fyysisten arkitoimintojen (kuten puiden kantaminen, lampaiden ruokinta yms.) rutiinien kehystämänä. Elämä tuntuu olevan poikkeusoloihin vastaanottavaisemmassa asemassa, kuin täällä etelän kaupunkioloissa. Voisiko tuossa elämäntavassa itää siemen tulevaisuuteen?

Mietimme vaihtoehtoja ulostulon rakenteen ja konkretian suhteen sekä miten hyödyntää aikaraami mahdollisimman hyvin. Maksimipituutena 1h 30 min alkaa tuntua tiiviiltä ajalta.

Pallot jäävät vielä ilmaan, nyt pitää ottaa aikaa prosessointiin. Huomenna on työskentelyjakson viimeinen päivä ja olemme taas viisaampia.


Hei lukija!

Toivottavasti tapaan sinut Kiertoliikkeessä. Mielelläni keskustelisin kanssasi siitä, koetko voivasi vaikuttaa työssäsi ilmastokriisiin? Tai jakaa ajatuksia tanssintekijänä ilmastokriisin aikakaudella. Voidaan myös jutella ihan niitä näitäkin tai lähteä metsään.

Paljon tsemppiä kevääseen!

Terveisin: Tuija Touhunen

p.s. Kiertoliike tapahtuma pidetään 2. - 4.10.2020. Kajaanissa. Teksti 3 / 3 ilmestyy Kiertoliike tapahtuman jälkeen.

perjantai 24. tammikuuta 2020

Kiertoliike 1/3

Tutustumista ja tunnustelua

Nyt kierähti. Tämän vuoden Kiertoliike - tanssin ammattilaisfoorumin prosessi käynnistyi Kiertoliike-taiteilijoiden osalta yhteistapaamisella tammikuussa Kajaanissa. Olen heistä Tuija Touhunen ja mukana Pirkanmaan Tanssin Keskuksen kautta. Istun juuri junassa matkalla Kajaanista takaisin Tampereen suuntaan. Tällä ensimmäisellä kahden päivän mittaisella tapaamiskerralla tutustuimme toisiimme ja ihanan lumiseen Kajaaniin.

















Kiertoliike-tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2015 Helsingissä. Kiertoliike-taiteilijakonsepti sen sijaan on vielä varsin nuori, sillä tämä on kolmas kerta, kun työmahdollisuus on tarjolla. Ensimmäisen kerran se järjestettiin Tampereella vuonna 2018. Tämän vuoden teemana on taidetanssin ekologiset ja kestävät toimintamallit. Joka kerralta muuntautuva konsepti on kiehtova ja mahdollisuuksia täynnä. Sen vuoksi pidänkin tärkeänä pyrkiä avaamaan prosessia ulospäin ja myös dokumentoida sitä.

Tulen kirjoittamaan kolme tekstiä, joista tässä ensimmäisessä kerron hieman itsestäni ja omista lähtökohdistani sekä ensimmäisestä tapaamisestamme Kajaanissa. Toisen tekstin pyrin julkaisemaan maaliskuussa juuri ennen Kiertoliike tapahtumaa, kun taiteellinen prosessimme on varsinaisesti käynnissä. Viimeisen tekstin julkaisen Kiertoliike tapahtuman jälkeen.  Kaikki tekstini tulevat käsittelemään omaa kokemustani ja näin ollen avaavat vain yhden ihmisen näkökulmaa. Kehotan rohkeasti lähestymään myös muita Kiertoliikkeen taiteilijoita, mikäli olet utelias keskustelemaan aiheesta.

Toimin tällä hetkellä tanssitaiteilijana tanssin vapaalla kentällä Pirkanmaalla. Valmistumisen jälkeen keväällä 2016 olen tehnyt taiteellista työtä kollektiivisesti eri ryhmissä. Henkilökohtaisesti merkittävimpiä töitäni tähän mennessä on ollut työskentely Epilogi-teoksen parissa, jossa kolmen tanssitaiteilijan työryhmä työskenteli ja toteutti tanssiteoksen metsässä Tampereen ulkoilualueella Kaupissa kesällä 2017. Teoksella vierailtiin keväällä 2018 eri puolilla Pirkanmaan metsissä. Epilogi oli tunnelmaltaan dystooppinen ja yleisö liikkui esiintyjien mukana metsäreitillä eri aisteja hyödyntäen. Kokemuksellinen esitys herätti ajatuksia mm. luontosuhteesta. Olen myös yksi fema -työryhmän perustajajäsenistä. Työryhmä on toiminut vuodesta 2018 lähtien. Erilaisten ulostulojen kautta olemme käsitelleet sukupuolta, valtaa ja hierarkioita julkisissa tiloissa. Työskentelyni on useimmiten mukautunut jo olemassa olevan paikan tai tilan puitteisiin. Pyrin työskentelemään pitkäjänteisesti teosten parissa ja näin ollen tekemään työstäni kestävää.

Meitä on yhteensä seitsemän Kiertoliike-taiteilijaa ja kokoonnuimme yhteen Generaattorin tilaan, jossa myös itse Kiertoliike tapahtuma järjestetään. Ehdimme kertoa nimemme ja sitten meidät tempaistiinkin jo liikkeen äärelle kehollisessa työpajassa, joka tapahtui Routa Companyn toimesta. Se oli varsin oivallinen tapa aloittaa kohtaaminen, tutustelu ja tunnustelu uusien ihmisten kanssa. Omalta kohdaltani se kuori muodollista alkujäykistelyn kerrosta ja sysäsi heti ekologisuusteeman äärelle. 

Työpajan jälkeen tutustuimme Kiertoliikkeen tulevaan ohjelmaan. Taiteilijoiden osalta työn vaatimuksena on ulostulo tapahtuman teemaan liittyen. Saamme vapaat kädet sen suhteen, mitä ja miten työskentely toteutuu. Ulostulomme tapahtuu lauantaina 21.3. ennen lounasta. Kiertoliike tapahtumassa pureudutaan aktivismiin ilmastokriisin aikana sekä tartutaan konkreettisiin keinoihin kestävän huomisen puolesta. Me Kiertoliike-taiteilijat pohdimme kysymyksiä ekologisuuden ja kestävän kehityksen näkökulmasta käsin. Meillä on myös tänä vuonna prosessin ulkopuolelta henkilö ikään kuin tukijana ja käynnistämisvaiheessa tarvittaessa fasilitoimassa toimintaa.

Ensimmäisellä tapaamisella minulle konkretisoitui aluekeskusverkoston tavoite saattaa taiteilijoita yhteen eri puolilta Suomea. Se tuntuu merkitykselliseltä. Ehdin kuulla ja jakaa paljon asioita siitä, mitä ja millaista työskentely tanssitaiteilijana on eri puolilla Suomea. Keskustelut avasivat silmiäni etenkin oman alueen tanssin ammattilaiskenttää kohtaan ja kirkastivat omia työskentelyn tapojani.













Toisena päivänä ulkoilimme yhdessä tutustuen Kajaanin ympäristöön, johon tuntui kuuluvan myös joutsenet ja piileksivät liito-oravat. Heittelimme ideoita ilmoille mitä maaliskuun työskentelymme voisi olla. Keskustelimme myös siitä, mitä kestävä kehitys ja ekologisuus ylipäätään kullekin tarkoittaa oman työn kontekstissa. Tuntui myös tarpeelliselta käydä läpi mitä kukin haluaisi tai ei halua tehdä ulostulossa. Oli selvää, että yksin työskentely tässä kontekstissa ei kiinnosta. Merkittävää oli todeta, että konsensukseen ei tarvitse pyrkiä. Tässä vaiheessa innostukseen sekoittuu myös paljon kysymyksiä; miten tarttua laajaan ja mielipiteitä herättävään aiheeseen? Mitä uutta tästä aiheesta voi enää/vielä löytyä? Mikä riittää?


Sanat, jotka tarttuivat minuun: 
yhteisöllisyys empatia elinvoima
           verkko           kesto                         elinkaari
 minimalismin hyödyntäminen
kohti utopioita
                                      teosten / liikkeiden / harjoitteiden kierrättäminen 
kestävä
resurssien jakaminen

Kiertoliikkeessä paneudutaan ilmastokriisiin otsikolla Aktivismi ilmastokriisin aikana- Mitkä ovat tanssin ammattilaisen keinot kestävään huomiseen? Kiertoliike-tapahtuma järjestetään 20.3.- 22.3.20. Kajaanissa.